Intervju med Michelle Magorian

Michelle Magorian

För ett par veckor sedan träffade jag Michelle Magorian på Imperial War Museum i Manchester och gjorde en intervju med henne. Den går bra att läsa på engelska Bookwitch nu. Vi hade en bokfestival i stan, och som avslutning hade arrangörerna lyckats få hit Michelle att prata. Och var bättre att göra det än på ett krigsmuseum?

Framfusig som jag är, bad jag att få ett samtal med Michelle, och hon kom faktiskt ihåg mig från vår träff förra året. Först tänkte jag att hon kanske bara var artig, för det är ju lätt att säga. Men det första Michelle gjorde när vi sågs var att plocka fram en present till mig. Och det var inte vilken present som helst. Tystnad, tagning som är hennes nyaste bok, precis utkommen i svensk översättning.

Tystnad, tagning Michelle Magorian

”Det var väl du som är svensk?” sa hon, när jag förbluffad stirrade på boken. Nog för att vi hade talat om översättningar förra våren, men hur kunde hon komma ihåg det, från en tillställning som kryllade med folk?

Tystnad, tagning är en fantastisk roman om 14-årige Henry som lever i efterkrigstidens England. Närmare bestämt år 1949. Hans pappa är död, och hans mamma har gift om sig med en man Henry inte gillar, så han håller sig till sin farmors sällskap. Henry har en hobby, och det är att gå på bio, och på den tiden gick man på bio ganska rejält när man gick. Henry springer på bio flera gånger i veckan, när han inte är i skolan.

Det är hans sista år i skolan, och det medför många förändringar, och han får på olika vägar några nya kamrater som han delar filmintresset med. Ett grupparbete i skolan leder in Henry på nya områden, som först känns obehagliga. Henry är väldigt fördomsfull, och kan inte lära sig att acceptera nya idéer omedelbart. Sedan händer det en massa konstiga och skrämmande saker, och Henry lär sig vem han kan lita på och vem som inte är något att ha. Det blir mycket spännande och farliga förvecklingar för honom och vännerna.

Som med alla Michelles böcker är tidsperioden mycket väl beskriven. Man är verkligen i England för sextio år sedan när man läser. Alla som älskade Godnatt Mister Tom kommer att tycka om Tystnad, tagning också. Fint översatt av Meta Ottosson, som av allt att döma gjort mycket jobb med att lära sig om filmer för att få det rätt.

Annonser

Ett svar till “Intervju med Michelle Magorian

  1. Ping: Tystnad, tagning – på teve | Bookwitch på svenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.