Kiruna-drama

Marcus Sedgwick

”Visste du att han lär sig svenska?” frågade Meg Rosoff, när vi av någon anledning halkat in på ämnet Marcus Sedgwick. Det visste jag förstås inte, men nyfiken som man är var det anledning nog att skriva och fråga varför. Marcus var cool nog att klara av en sådan konstig fråga från en totalt okänd idiot, och var både vänlig och hjälpsam.

Jag har tyvärr inte hunnit läsa så många av Marcus böcker, men Den Bättre Hälften har läst sig igenom en hel del. Tyder nog på att han inte diskar ofta nog. När Revolver dök upp tidigare i år var jag bara tvungen att läsa den. Den såg lite svensk ut, men bortsett från personnamnen i boken var jag inte säker på var det hela utspelar sig. Dags att fråga, igen. Så, Giron i boken är Kiruna. Nu vet ni det.

Historien om Sig är mestadels från 1910, men en tidigare bit av handlingen är från 1899. Sig sitter i en liten kall stuga nära Kiruna, och hans döde pappa ligger stelfrusen på köksbordet. Sigs syster och styvmamma har gett sig av efter hjälp, när det plötsligt dyker upp en ganska skräckinjagande figur som påstår att Sigs pappa var skyldig honom pengar, och nu ska Sig betala.

Den här ganska korta boken utvecklas till en psykologisk thriller för Sig, som vet att pappans revolver finns gömd i stugan, men inte vet riktigt hur han ska agera. Det blir mycket tillbakatänkande på vad hans pappa lärt honom, medan Sig överväger vad han ska göra. Vad är moraliskt försvarbart? Och var är styvmamman och systern?

Mycket spännande bok, med lite oväntade förvecklingar. Och den kunde ju vara en god idé att översätta till svenska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.