Världsbokdagen

Visst är det lite tidigt, tycker ni. Världsbokdagen är den 23 april hos er. Och i de flesta andra länder. Men inte kan Storbritannien vara som resten. Så hos oss är det idag. Det är inte ett fast datum, utan brukar ligga i början på mars, på en torsdag. Om jag minns rätt så gör vi vår egna dag för att den 23 april ligger för nära något annat. Har glömt vad.

Splendid isolation är ju rätt bra och brittiskt. Man ska inte göra som alla andra.

Saken är bara att jag kan inte uppbåda någon entusiasm för World Book Day i år. Förra året gick Dottern fortfarande på högstadiet, så hon fick sitt lilla presentkort på en ettpundsbok i skolan. Och för att klassföreståndaren märkte att nästan ingen annan var intresserad, fick hon ett halvdussin extra.

Det är bokhandlarna som står för detta. Ett punds rabatt på en vanlig bok, eller så finns det specialutgivna böcker som bara kostar ett pund. Något tiotal författare varje år deltar med en specialskriven eller i vissa fall återutgiven bok.

Förra året gick vi runt i olika bokhandlar för att inköpa våra extra gratisböcker. Ville ju inte stå i en affär och låtsas ha sju barn.

Och på de tidigare skolstadierna arrangerar skolorna ofta en bokdag, med instruktioner för barnen att klä ut sig till någon bokfigur. Dottern har varit Hermione Granger, Pippi Långstrump samt Madame Bodot från Kriktor. (Ikea-ormen var startpunkten den gången.) Sonen gick in som The Mad Hatter från Alice i Underlandet ett år, och sista gången satte han på sig morgonrocken och var Arthur Dent. Det är roligt, men jobbigt, när man plötsligt ska hitta på något, utan att använda massor med tid eller pengar på utstyrseln. Och det kan vara kyligt att gå till skolan i bara morgonrock i början på mars.

Efter år av jippon och morgonrockar och små WBD böcker, tar jag en paus och markerar bara att det faktiskt händer med denna blogg. Har inte lagt märke till några annonser för något skojigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s