Brott och censur

Man tänker inte alltid på det. Igår hade Män som hatar kvinnor biopremiär i England. Jag hade visserligen redan DVDn, men gick på pressvisning för att se den på bio för jag ville se hur översättningen blev. Vad jag inte hade räknat med var att filmen skulle censureras så att man måste vara 18 för att få se den. Men filmen innehåller förstås både det ena och det andra, och här är det inte alls OK att visa barn sådant.

Så Dottern kunde inte följa med. Sedan fortsatte jag med en 18-film till, men den visade sig ha tappat sin 18-varning, fast där var så mycket damer utan kläder att det var nog ett misstag.

Böcker kan ju ha mycket hemskt i sig också. Berättade väl tidigare om Melvin Burgess, men nämnde antagligen inte att han en gång blev eskorterad från ett skolbibliotek för att han bara var för chockerande hemsk. Historien finns på hans website för den som är intresserad.

Världsbokdagen vi firade nyligen innebar att fler författare än vanligt var ute på vift i skolor och bibliotek. Vad svenska skolor kanske inte kräver är att författare genomgår en grundlig koll först för att se om de är pedofiler och annat olämpligt. Författarna måste betala för detta certifikat som sedan ska visas upp före skolbesök. På Facebook stöter jag på författare som ibland inte blivit insläppta, eller som ledsagats av skolpersonal hela dagen så att de inte ska antasta barnen.

Lite skillnad på hur det var tills ganska nyligen. Då var det vanligt att en besökande författare behandlades som extra lärar-resurs och lämnades ensamma med stora grupper skolbarn. Inte säkert att det var barnen som var i fara.

Sedan är det skolorna som bokar in besök, men glömmer att kolla hur väl bokens innehåll matchar åldersgruppen de har. Så författaren kommer dit glad i hågen, men upptäcker att det här går inte alls. Givetvis är det inte skolans fel om det blir fel.

Fick just en ny bok med posten idag. Den har ett, för England, riktigt vågat omslag, och enligt beskrivningen är det en bok om tonåringar och sex. Så det ska bli intressant att se. Men skolbesök ska författaren kanske inte vänta sig i första taget.

Annonser

2 responses to “Brott och censur

  1. Det här kanske är vardagsmat för er i fasntastiska främmande länder, men här i världen som halkar lite efter moraliskt är det nyhet: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/forfattare-kanner-sig-censurerade_4436275.svd Barböcker censureras. Intressant? Tänkte att det kanske skulle kunna vara något för dig…

    Har ingen aning om hur författarna hanteras när de är ute på skolor här, men det skulle definitivt vara intressant att veta om de göra samma saker med dem här. Och gör de inte redan, så kommer det säkert att bli. Över huvud taget tycker jag att i alla fall min skolefrarenhet har varit väldigt tom på författarbesök… kan bara komma på en, en förintelseöverlevare, och han var väl inte främst där på grund av sin bok.

  2. Det var som tusan. Ni har blivit moraliska i Sverige!

    Ni kanske inte har författare i skolorna? Ifall de skulle prata om öl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.