Sex

Tja, det är väl inte en vidare sensationell rubrik i Sverige. Det är värre här. Mycket värre. Jag var på en författardiskussion igår kväll i Manchester, mellan William Nicholson och Melvin Burgess. Ämnet var sex, och kärlek med, för den delen.

Melvin har ju varit ganska ensam om att ha en sex-roman för tonåringar (Het och kåt, på svenska), men nu har William slängt sig i leken också. Hans nya bok, Rich and Mad, är nog ganska beskedlig egentligen, men den innehåller sex, och det räcker för att oroa.

William Nicholson and Melvin Burgess

De kom överens om att det svåraste faktiskt är att få böckerna till läsarna utan att föräldrarna förhindrar det. Samma morgon hade William varit på en skola och haft en givande diskussion med en grupp 13 till 14-åringar. De gillade boken, men var lite generade av omslaget. En annan skola inställde Williams besök, efter att rektorn läst boken (!). Man kan möjligen förstå det, eftersom hon visste att hon omöjligen kunde låta de muslimska flickorna ta del av ett besök, och därmed blev det orättvist, och kanske även lite rasistiskt.

Någon som var med på skolan sa att hon ansåg att en bättre och lugnare diskussion om sex knappt gick att föreställa sig, och att William kunde behövas på många skolor. Man kan ju jämföra detta med att Melvins bok ofta inte kommer in i skolor alls, eller som i Glinas skola att boken sitter inne hos bibliotekarien och dammar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.