Författarprotest

Vi har haft val, som ni kanske vet. Det gick ju inte så bra, och med det menar jag inte bara resultatet, eller brist på resultat, men ”never mind”…

På Facebook var många författare igång med retoriken, och det är kanske inte så att författare är mera vänster än höger, utan bara att de som säger något är till vänster.  Två som var synnerligen aktiva var fd Childrens Laureate, Michael Rosen, samt Alan Gibbons som kämpat för bibliotekens framtid i ett par år nu.

En sak som de, och många andra, tycker illa om är Sats, dvs prov i skolan som bara är till för att visa hur bra skolan är, inte direkt för individerna. Och är det bra för skolan, är det bra för lärarna och deras fortsatta jobb och löner. Tyvärr är det så att undervisningen lider pga alltför mycket tryck på förberedelser för Sats, och att lektionerna blivit utarmade så det nästan inte finns något kvar i vissa fall.

Och läsa böcker, det gör man inte längre. Finns inte tid. Man får ett utdrag från en bok, på en sida eller så, och det följs av en massa idiotiska frågor. Inte konstigt då att barn inte vill läsa.

Så författarna samlade ihop sig och skrev brev till pressen. 87 stycken var de som skrev. (Det kunde blivit 88, om jag varit med. Jag blev tillfrågad, men påpekade att författare det är jag inte. Han hade blandat ihop sina mejl-listor med namn…) Som de säger, pengarna som läggs på alla prov kunde finansiera bibliotek i skolorna i stället. Nu läggs skolbiblioteken ner, och ersätts med datorer. Och kan skolorna i Wales och Skottland och Nordirland klara sig utan Sats, kan nog de engelska skolorna det med. Många rektorer vill bojkotta proven i år. Som svar hotar regeringen med rättsliga åtgärder, fastän skolpersonalen bara vill skydda sina elever.

Men det är klart, vi har ju inte någon riktig regering i skrivande stund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s