Skolbibliotek

När Dottern annonserade att hon var på väg, insåg jag att vi var tvungna att möblera om. Igen. Ett av våra sovrum hade varit kontor, med både skrivbord och bokhyllor. Men med ett Gli till måste man hitta ett ledigt sovrum, och saker fick röra på sig. I rummet mot gatan där vi, som de flesta, hade vår matsal, klämde vi in så många hyllmeter vi kunde. Inte riktigt alla böckerna, men en hel del fick plats där.

Eftersom engelska hus för det mesta är arrangerade enligt samma planlösning som alla andra, så hade vi alltså kombinerad matsal och bibliotek i vårt ”front room”. Lite längre bort på gatan låg det en privat flickskola, också den inhyst i flera vanliga hus. Vår gatuförening brukade ha sina möten på skolan, och vi satt som regel i deras bibliotek. Det var detsamma som hos oss, dvs i ett ”front room”. Inte större än vårt, och egentligen inte med fler böcker heller.

Det var nog det som jag reagerade på. Hur kunde en skola ha så få böcker, även om det var en ganska liten skola? Det var i alla fall en privatskola, och som sådan borde den ha nog med pengar att köpa böcker för. Och nog borde föräldrar som ansåg att det var värt att betala för sina döttrars utbildning, vilja att de läste också?

Nu har skolan försvunnit, pga av dåliga investeringar som gjorde att pengarna försvann i ett huj, och det gjorde både flickorna och all inredning också. Husen har återgått till att vara bostäder, och inte för att jag vill vara fördomsfull, men… (jo det vill jag nog, faktiskt) De nuvarande husägarna som betalat dyrt för sina fina hus verkar inte vara typen som läser. De samlar på bilar i stället. En bil är så fin att den bara kommer ut om solen skiner på en söndag.

För att vara helt uppriktig, så har vår matsal också gått hädan. Dottern (ja, hon igen) ville ha ett piano. Så matbordet åkte ut och en liten flygel (storhetsvansinne, yes) kom in i stället. Numera har vi ett musik- och bokrum, och vi kan inte ha matgäster. Boksituationen är så kritisk att böckerna snart kryper ut genom dörren.

Annonser

3 responses to “Skolbibliotek

 1. Tjo!
  Upptäckte just din blogg, och den åkte direkt in i readern.

  Jag och min man letar nytt boende, för att slippa ha alla böcker i sovrummet, men vi kommer nog få göra ovannämnda omflyttning även i ett nytt boende förr eller senare. Livets gång kanske 🙂

  På återseende
  // Dolly

 2. Ja lite får man ju stå ut med för nöjet av att ha tonåringar i huset. Vem skulle annars tala om för mig hur hopplös jag är?

  Men så länge du inte vill ha tavlor på väggarna också, brukar bokproblemet gå att fixa.

 3. Jag vill ha både böcker och tavlor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.