Ytterligare en charmig irländare

Jag åkte till Preston igår kväll. Närmare än så kom inte John Connolly på sin lilla turné, men med ett direkttåg utanför husknuten gick det ganska bra ändå. Prestons fina stadshus ligger ett stenkast från stationen, så inga problem där heller.

John Connolly

Om sanningen ska fram har jag bara läst en av Johns böcker, och det var ingen av deckarna, utan hans första barnbok, The Gates,  som kom i höstas, lagom till Halloween. Full av demoner och väldigt rolig. Med andra ord en typiskt irländsk historia, fast det får jag nog inte säga. Denne gullige irländare har flytt till USA för att slippa skriva ”irländskt”. Där bor han praktiskt taget granne med Stephen King, som han beundrar, och Dan Brown som han inte beundrar alls.

Det var rätt kul i Prestons stadshus, där vi satt i en av många panelklädda mötesrum. John fick tag på en sådan där klubba som ordföranden brukar ha, och bankade glatt i bordet. Jag träffade på Prestons bibliotekarie nummer ett, Jake, som är med på det mesta som händer i den engelska bokvärlden. Och en av männen runt Jodi Picoult var där för att hålla ett öga på John.

John läste en bit från sin nyaste bok, The Whisperers, och pratade sig varm för att vi ska ta hand om återvändande soldater så de inte begår självmord. Det är tydligen ett större problem än antalet stupade i strid, både nu och tidigare.

Sedan pratade han om allt möjligt, och sa lite mindre smickrande saker om herr Brown. Tror att hans tålamod med idioter inte är så stort. Han funderade på skillnaderna mellan katolska och protestantiska länder, vad gäller deras förmåga att vara grogrund för stora deckarförfattare. Och om jag ska vara uppriktig tror jag inte att John gillar Stieg Larssons böcker något vidare.

Han anser även att deckarfans skapar problem i och med att de allra helst vill att den nya boken av favoritförfattaren ska vara likadan som den förra, bara annorlunda. Själv kompromissar han med att skriva varannan ny och varannan lite annorlunda.

Kvällen arrangerades av en bokhandel i näraliggande Kirkham, SilverDell Books. Den låter som en intressant affär, som säljer böcker och glass. Kan knappt bli bättre. Det faktum att jag kunde tigga en gratisbiljett av dem var också ganska bra. Måste nog åka dit och kolla in butiken någon gång.

John berättade om en kund i deckarbokhandeln No Alibis i Belfast. Damen undrade vad som händer på en författarkväll. ”Jo först läser författaren lite, och pratar sedan om sin bok. Därefter blir det oftast frågor.” Damen kände att hon nog inte klarade av att svara på frågor. Som tur var kunde vi vända på det hela, och i Preston var det John som fick svara på frågorna.

Annonser

One response to “Ytterligare en charmig irländare

  1. Spännande! Jag har inte läst hans deckare men tyckte mycket om ”the book of lost things”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.