Litterära priser

Tänkte sagt att det är litteraturprissäsong, men det är det nog inte. Det kommer priser alla tider på året, men för mig har det känts som om det varit lite tjockare de senaste veckorna. Inbillade mig i min enfald att jag nästan hade saker under kontroll och att dagboken hade anteckningar om alla relevanta datum. Och så vidare.

Så bra var det ju inte. Överraskades på vanligt sätt av Carnegiepriset i förra veckan, fast jag överraskades i alla fall dagen innan, så var halvförberedd. Måste försöka se till att jag blir bjuden till prisutdelningen i framtiden. Skulle vara roligt att vara där när det sker. Är ganska säker på att den som vinner vet det före prisceremonin. Däremot vet inte de andra det, såvida de inte redan vunnit tidigare. I år var det Neil Gaiman som vann, och han hade givetvis inte flugit in om han inte hade god anledning att närvara. Folk gillar att snacka skit om Neil. Personligen fattar jag inte varför. Man måste ju inte vara perfekt, bara för att man skriver böcker. I år, som de flesta år, fanns det så många fantastiska namn på listan att vem som helst hade kunnat vinna utan att man blev besviken.

Branford Boase-priset delas ut till nyblivna barnboksförfattare, och det innebär ju att man bara kan hamna på dess lista en gång, för med nästa bok är man inte längre ny. De flesta stora författarna i barnboksvärlden har vunnit Branford Boase, men i år bestod listan av många jag inte känner till alls. Priset delas ut om ca två veckor i London, och jag är visserligen bjuden, men tror inte jag hinner åka dit just då.

Tidningen Guardian har sitt eget pris, och för några veckor sedan publicerades deras långlista. Priset brukar komma i september/oktober någon gång, med kortlistan i juli. Jag brukar försöka gissa vem som hamnar på den, men i år var det inte många böcker jag läst. Fast gissa kan man ju. Jag lyckades få mig själv bjuden förra året, och det är en trevlig tillställning eftersom många tidigare vinnare också brukar komma. Guardianpriset bedöms av författare, och det anses som fint att se hur uppskattad man blir av sina kolleger. Carnegie däremot har bibliotekarier i juryn.

Så alla priser är lite olika, men de uppskattas var och en för sig. Bland de lite mindre priserna hittar man olika städers omröstningar, oftast gjorda med hjälp av skolor och med unga läsare som får rösta. I lördags var det dags för både Lancashire Book of the Year och denna lördagen är det Bolton Children’s Book Award. Båda är trevliga tillställningar med barn som hjälper till på olika sätt. Jag var i Preston för Lancashirepriset i fjol, och i Bolton året före. Man kan ha fullt upp om man ska runt på allt. Ibland vinner författaren inte mycket mer än äran, men de blir stolta för varje nominering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.