En ny bokfestival

Det här var kul. Vi stapplade tillbaka hem efter tre dagars universitetsresande, Dottern och jag. Urtrötta, och med en bokfestival i Manchester dagen efter. Vi kände oss verkligen ”dagen efter”, men det gick.

Kevin Brooks

Cathy Cassidy

Steve Cole with chonster

Keith Gray and Adèle Geras

Det är ju inte var dag man har en splitter ny bokfestival på hemmaplan, och med stora namn inom barn- och ungdomsboksvärlden närvarande. Alltså släpade vi oss ur sängen en morgon till och iväg in till stan och Manchester Metropolitan University. Det första vi såg var kartongfigurer från Doctor Who, och det passade ju Dottern fint, så hon var genast gladare.

Morgonen började med Frank Cottrell Boyce som är väldigt rolig, men på ett lågmält sätt. Frank läste från ett par av sina böcker och svarade på frågor. Han läser så bra att även för oss som redan läst böckerna är det så att man bara vill att han fortsätter. Frank hade läst i en problemskola nyligen och där lät de honom inte sluta, för det tyckte det var så spännande. Bra betyg på en bok.

Sedan fortsatte vi med Steve Cole, som också skriver roliga böcker. Jag hade tyvärr glömt riktigt hur rolig han är ”live”, så det var mer än uppiggande att se honom hoppa omkring i en timma med barnen kiknande av skratt. Steve är en av Dotterns favoriter så hon t o m spelade in en video för att få njuta av hans ”dumheter” igen.

Eftersom en del evenemang gick omlott med varandra missade vi både Liz Kessler och Cathy Cassidy, men pratade med båda över lunch. Där dök de flesta andra av dagens författare också upp. På eftermiddagen lyssnade vi till Mary Hoffman och Adèle Geras prata om att skriva historiska och romantiska böcker för tonåringar. Mary gör mycket research, medan Adèle tar det lugnare och kanske läser en bok för att komma på rätt humör.

Som avslutning blev det en paneldebatt om framtiden för tonårsromanen med Adèle och Kevin Brooks och Keith Gray. Det är ju ett ämne som ligger många varmt om hjärtat, så både Mary och Cathy satt med och hörde på.

Innan vi gick hem hittade vi Carol Ann Duffy, vår nya poet laureate, som även är festivalens ansikte utåt, eftersom hon hör hemma i Manchester och hon bryr sig om barnböcker. Hoppas att festivalen återkommer nästa år. Det gör vi gärna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.