Hur man upptäcker en häxa

Kalla mig cynisk, men hur kan man bestämma i förväg att en bok kommer att bli en fantastisk storsäljare? Fast det är klart, att om många många skriver om en bok, så hjälper det säkert. Alltså borde jag inte skriva här, för det bär mig emot att assistera med att haussa upp en opublicerad roman. Men en snabb koll på internet säger mig att bloggare världen över, eller åtminstone i USA redan har fallit för PR-kampanjen och hjälper till så gott de kan.

Den engelska titeln är A Discovery of Witches, och den är en debutroman av Deborah Harkness. Trevlig titel och trevligt namn. Den kom med posten i morse och är en enormt tjock bok, fast ”bara” på 600 sidor. Publikationsdatum är februari 2011.

Att boken anlände just idag är säkert inte en tillfällighet. En häxbetitlad bok dagen före Halloween? Till en bokhäxa, dessutom. Jag var lockad. Mycket lockad. Jag har tittat i den och halvt provläst två gånger idag. Men den ser ut som skräp. Och inte roligt skräp som en kioskromans, utan lite långtråkig.

Pressmeddelandet annonserar ut häxor, vampyrer, historia, vetenskap, magi och romantik. Ganska många ”vinnande” genrer på en gång.

Den Bättre Hälften kikade lite han också, och muttrade om Da Vinci-koden. Men jag tror att Dan Brown blev en storsäljare för att folk bara råkade läsa och rekommendera boken och det växte och växte. Lite för mycket, men ändå. Precis som med Harry Potter och Twilight och Millenniumtrilogin. Någon skriver en bok, och när den väl finns i bokhandeln är det något som påverkar dess popularitet och miljoner böcker säljes och läses.

Jag tror inte på PR-människor som säger att xxx är den nya stora romanen.

A Discovery of Witches utspelar sig i Oxford, skrivet av en amerikanska. Bara det får mig att känna att det är önsketänkande med i spelet. Det är charmigt i Oxford. Det handlar om böcker. Och en häxa och en vampyr förälskar sig. I tre delar.

Mitt recensionsexemplar har en gummistämpel på försättsbladet och sedan har någon skrivit mitt namn för hand i stämpelavtrycket. Imponerande. Och det var nog meningen. Först tänkte jag att det var ett sätt att förhindra att jag säljer eller på annat sätt gör mig av med boken. Men på insidan av pärmen sitter ett litet lånekort från biblioteket i Oxford, och där står det att jag ska lämna boken vidare till någon annan när jag läst den. Alltså är tanken att den ska spridas så långt det går.

Funderade på att låta den gå samma väg som många andra romanser och ge den till Dotterns kompis Mattestudenten. Hon gillar sådana. Men sedan tänkte jag på Dan Brown igen. Tänk (ja, bara tänk) om boken verkligen blir en bästsäljare av enorma mått. Då kanske jag vill ha mitt eget ex med namn i och allt…

Oroar mig också för att Mattestudenten ska tycka att jag använder henne som litterär soptunna.

Har jag möjligen glömt någon oerhört bra och oerhört populär roman som lanserats så här?

Annonser

4 responses to “Hur man upptäcker en häxa

 1. Föll för hysterin..köpte boken och ångrade det rejält>_<

  Hade ju varit en sak om boken var bra,men att hypa en book som är 700 sidor pretentiöst och tråkigt svammel?.Kunde gjorts något bra med historien om författaren hade varit bättre och/eller haft lite självdistans.

  Och att sprida den vidare…tja man kan dra paraleller till den hemsökta videon från The Ring (fast istället för ond bråd död) så blir alla som orkar sig igenom hela boken uttråkade till döds.

  Skrev en recension på Bokus som mystiskt nog "försvann" Vilka andra är med på hypen?

 2. Det var skönt att höra. Fast jag beklagar lidandet.

  Jag gav mitt ex vidare till frissans syrra och hon gillade den. Och det var ju bra. Nu har jag dessutom fått ett fint inbundet ex som jag inte vet vad att göra med…

  • Ja det var ju bra hon gillade den i alla fall:)

   Om man läser mycket så får man räkna med lite lidande ibland…alla böcker kan ju inte vara bra…:P

   Nej utsidan på den är ju inget fel med,men du vet vad man säger ..”döm inte boken efter omslaget”

 3. Ibland undrar jag hur det måste kännas att vara ny författare som får så mycket hype från förläggaren om att man är the next new big thing. Tror man på det och blir besviken sen? Eller säljer första boken tillräckligt väl efter sagda hype att det kvittar?
  Du kanske kan recensera på amazon i stället? Jag brukar bara göra det i positivt syfte, men du skulle kunna bespara många ett långt eller dyrt lidande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s