Utmanande

Jag är verkligen en motvalls kärring, både ofta och gärna. Och jag har aldrig sett någon mening i att delta i dessa blogg-utmaningar om att läsa en viss typ av böcker och sedan blogga om dem.

För ett tag sedan var det en författare som länkade till en blogg-utmaning på en bokblogg, och skrev om hur bra och underbart hon tyckte detta var. Och jag förstår att man som författare vill bli omskriven, och man vill stödja folk som skriver om ens egen typ av verksamhet. Men utmaningen gällde brittiska böcker.

Ju mer jag tänkte på det, desto obehagligare kändes det. Och jag är varken anti-brittisk eller anti-läsning. Var man än befinner sig som bokbloggare, kommer man i nära kontakt med brittiska böcker. Man behöver inte en speciell utmaning.

Jag satte mig ner och räknade. Borde egentligen hålla reda på vad jag gör medan jag gör det, men det gör jag inte. Jag räknade mig igenom ett års bloggande och fann 96 brittiska böcker. Sju irländska, arton amerikanska samt tolv övriga.

Så en utmaning behövde jag inte för att stödja brittiska författare och brittiska förlag.

Tycker nu att vad jag kan vilja är att läsa fler böcker från andra länder, även om de är engelskspråkiga som de irländska och amerikanska. Jag utmanar härmed mig själv till att läsa en bok per månad under 2011 från tolv andra länder.

Tar gärna emot förslag på svenska tonårsböcker. Vad är det bästa som finns för en ca 15-årig läsare? (Jag kan låtsas att jag är 15.)

Annonser

6 responses to “Utmanande

 1. Så där spontant tycker jag det är svårt med böcker för 15-åringar som är på svenska som ursprungsspråk. Den senaste jag läste var Underfors
  av Maria Turtschaninoff .För mej som inte är någon fanasy fantast direkt, tyckte den var bra. Den utspelar sej i miljö som skulle kunna vara verklig + verkliga huvudpersoner men ändå rejält med sagoväsen från den nordiska mytologin. Sen gick jag in på min läst-lista och insåg att det finns fler bra… Känslan av att hoppa av Ingrid Olsson, Blod av Åsa Anderberg Strollo, Sista chansen av Marta Söderberg , Janis den magnefika av Johanna Nilsson, någon av Sofia Nordins ungdomsromaner… någon som du kanse läst något av är Agnés Desarthe, hennesbok ät mej på svenska är riktigt bra… det här blev lite mer än du bad om men kunde tyvärr inte håll mej, sorry för det.

  /Maria från Västerås

 2. Tackar, tackar! Så många förslag! Måste undersöka allt nu.

 3. Hmm, det verkar som om något i min kommentar blev alldeles tokigt, men böckerna skulle i alla fall vara I det här trädet, Här ligger jag och blöder, Natthimmel, Det händer nu och Människoätande människor i Märsta.

  (Länkar till mina recensioner av dem finns i den förra kommentaren, om än inte på just de ställen jag hade tänkt mig.)

 4. Ingen fara, Matilda. Jag tryckte och hittade. Fast du hade hamnat i soporna först, eftersom det var så många länkar, men jag fiskade upp dig så fort det gick.

  Jag är just nu intresserad av Här ligger jag och blöder, men bara om jag kan få en garanti att man inte blir svimfärdig av blödandet.

 5. Det är ingenting du behöver oroa dig för, visst är det en del blödande, men inte så mycket att man blir svimfärdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s