Tystnad, tagning – på teve

Jag startade Bookwitch på svenska med Michelle Magorians Tystnad, tagning. Nu har den kommit som tevefilm i jul. Jag hade trott att den skulle bli juldagsfilm allraminst, men den var faktiskt på redan i söndags, så jag missade den nästan. Den Bättre Hälften och Sonen och jag tittade med middagen i knäet, medan Dottern satt kvar i St Andrews och tittade med sin middag.

Boken är ju vansinnigt lång, och handlingen omspänner en hel del, med massor av småintriger. Med en film på 90 minuter måste det mesta skäras bort, så egentligen var det bara Henrys familjegåta som blev kvar. Lite filmografi och lite skola, men mest inte. Det var en aning Harry Potter över den. Man undrar om folk som inte läst boken ens kan hänga med.

Och har man läst boken saknar man en hemsk massa bra saker. Dessutom dubblerade de rätt många av rollerna. Jag kan förstå varför, men det blev nästan lite tokigt ibland. Och mycket av det bästa försvann genom det.

Men, det var trevligt med gammaldags miljöer, och Sheila Hancock som Henrys farmor var en super-ragata av ordentliga mått. Fast inte ens hon var riktigt så uschlig som farmodern i boken.

Sheila Hancock, Josh Bolt, Dean Andrews and Elaine Cassidy in Just Henry, ITV

Det roligaste med filmen var nog att biografen som Henry och hans kompisar gick på bio på, var ‘vår’ gamla bio här i Stockport. Eftersom allt utspelade sig 1949, så behövdes en äkta, gammal biograf, och vår Plaza är nyrenoverad och ser ut som en riktig trettiotalsbio. Det finns förmodligen inte så många sådana, och det är kul att Plaza kan användas på det här sättet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s